vrijdag 14 april 2017

Wat zijn Stills?

Op dit blog van HVCP Videoproducties worden regelmatig stills geplaatst.
Stills zijn stilstaande beelden uit videobestanden van door HVCP Videoproducties gemaakte videoregistraties. De beelden zijn meestal licht bewerkt.                                                                                                                                  foto: Jurjen Donkers
 
Hieronder een beschouwing...


STILLS

Het vastgevroren beeld

De computer loopt vast, het televisiebeeld blijft hangen, je zet een film op pauze. Wat overblijft op het scherm is een beeld dat stilstaat.
Wat eerst een doorlopende beweging was staat nu stil. Vastgevroren.
Ingekaderd door het scherm.

De beelden die we zien zijn stills. Het stopgezette bewegende beeld.
De still als gepauzeerde beweging.

Bewegingen op het scherm. Televisiebeelden, video’s off en online en het internet zelf als bewegend subject. Er is een referentie naar de bewegende bron aanwezig, er is een context waarmee om moet worden gegaan. Het gaat om een frame uit een groter verhaal.
De still heeft daarom de kracht om als één (vaak onduidelijk) beeld een verhaal te vertellen. Het is de aanzet tot dat verhaal dat de still ons als kijkers geeft. Het is niet letterlijk te lezen, het vraagt om intense participatie van de kijker.

Er zit een grote mysterieuze kracht in het bewegende beeld dat niet meer beweegt.     Er is namelijk een vóór en een ná..

De beweging is duidelijk, maar het pauzeren is waar de still om gaat. Wie pauzeert het beeld? Hoe wordt het beeld gepauzeerd? Worden er bewuste momenten uitgekozen of is het een willekeurige handeling? Dit proces van vertragen en pauzeren maakt de still uiteindelijk het kunstwerk.

Dit is het proces waar de meeste keuzes gemaakt worden en waar de kunstenaar kan bepalen hoe de still kunst wordt.

Kan de still, genomen van een bestaande bron, een kunstwerk zijn en hoe ver van zijn originele context moet het dan verwijderd staan?

De still zegt veel over hoe we naar (bewegend) beeld kijken, hoe we omgaan met het huidige snelle beeld. En hoe we traagheid niet meer aankunnen. Het spreekt tot de verbeelding. Het gaat om context, verwijzing, herkenning, frustratie, tijd en beweging. En dat allemaal in een beeld.

Dit is wat mij fascineert. De still, niet alleen als afbeelding op zichzelf, maar ook hoe de still een materiaal aan het worden is voor hedendaagse kunstenaars. Als een kleur verf of een stuk hout wordt ook de still gebruikt als materiaal voor de kunstenaar om iets van betekenis mee te maken.

Het is een nieuw materiaal en heeft bepaalde aspecten en kwaliteiten waar we misschien nooit bij hebben stilgestaan.

Dus hoe definiëren we een still eigenlijk? Wat zijn de aspecten en kwaliteiten? Hoe werkt zo’n still en hoe wordt daar dan mee omgegaan? Is een still altijd een stilstaand beeld, en hoe werkt dit pauzeren van de beweging?

Bron: Gerrit Rietveld academie

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen